TR EN
Vibriso Facebook Sayfası   Vibriso Twitter Sayfası   Vibriso instagram Sayfası   Vibriso Linkedin Sayfası   Vibriso Youtube Sayfası  

     

AR-GE

Ölçüm ve Uygulamalı Test

Zwick Dijital Shore Sertlik Test Cihazı   Elektronik sertlik test cihazları (Shore A, D, B, C, D0, 0, 00, 000) ile plastik ve kauçuk malzemelerde ISO 7619-1, ASTM D 2240, ISO 868, NFT 51109 ve BS 903 Part A26 standartlarına göre sertlik testleri uygulanmaktadır.

Standartlara uygun bir test için; en az 35 mm çapında ve 6 mm malzeme kalınlığındaki düzleme paralel temas yüzeyine sahip numuneler gerekmektedir.

1 saniye (ISO 7619-1standartlarına göre) ve 1 saniye (ISO 868 Standartına göre) tutma sürelerinden sonra, dijital sertlik test cihazı ile malzemenin sertlik değerleri saptanabilmektedir.

Metal Şekillendirmede uyguladıklarımız bize sanayi alanında metalleri şekillendirme konusunda temel bilgi oluşturmuştur. İleri aşamalarda karşılaşacağınız tamirat ve üretim aşamasında yardımcı olacaktır. Temel metal şekillendirme tekniklerinin uygulatılması firmamıza metallerin mukavemeti hakkında da bilgi sağlamıştır, böylece malzemelerin dayanımı ve kullanılacağı yerler konusunda karar verme yeteneğimizi geliştirmiştir. Sac sekil verme işlemleri, düzlem içi gerilme kuvvetlerini ve kütlesel sekil vermeye göre Daha düşük kuvvetleri gerektirir. Hemen hemen tüm sac sekil verme işlemleri, ikincil işlem olarak kabul edilir.


Zwick 3 IRHD Mikro Kompakt Sertlik Test Cihazı  

Zwick 3103 IRHD dijital mikro kompakt sertlik test cihazı; entegre elektronikler ve ekrandan oluşan temel birim, numuneler için yükseklik ayarlamalı destek tablası ve IRHD mikro ölçüm cihazı sütunundan oluşmaktadır(ISO 48).

Sertlik test cihazı, yuvarlak numuneler, keçeler, bağlantı parçaları ve hortumlarda, 0,5 mm'lik bir kalınlığı bağlı kalınarak kullanılabilmektedir.

2 satırlı LCD ekran; ölçüm aralığı, ölçüm zamanı ve ölçülen değeri gösterir. Kodlama geçişi üzerinden ölçüm süreleri (0...75 s) ve test dili (Almanca, İngilizce ya da Fransızca) ayarlanabilmektedir.

Statik Testler için ProLine Serisi  

ProLine Serisi malzeme test cihazları, bitmiş ürünlerin/ komponentlerin işlev testleri ve standart test uygulamaları, her şeyden önemlisi enstitülerce tanımlanmış ''standartlaştırılmış'' test uygulamaları için özel olarak geliştirilmiştir. ProLine Serisi Malzeme Test Cihazları, uzman testXpert II Test Yazılımı kombinasyonu ile kullanıcısına hızlı ve kolay kullanım avantajları sunmaktadır. Yazılım dahilindeki tüm test uygulamaları cihazlarla rahatlıkla kullanılabilmektedir. ProLine Serisi malzeme test cihazları bütün mekanik parçaları, elektronik birimleri ve yazılımsal donanımlarının yanı sıra; yüzlerce aksesuarı ile birlikte Almanya'daki üretim merkezimizde Zwick tarafından geliştirilmekte, üretilmekte ve en ideal biçimde siz değerli kullanıcılarına ulaştırılmaktadır.

Teknik Genel Bakış  

ProLine Serisi Test Cihazları modele bağlı olarak değişmekle birlikte; 0,0005 - 1500 mm/dk test hızı aralığında kullanılabilmektedir. Test cihazının hızı, test kuvvetinden bağımsızdır.

Cihazlar, hiçbir kısıtlama olmaksızın maksimum kuvvet kapasitelerine kadar kullanılabilmektedir. Ağır olan test ekipmanlarını cihazla rahatlıkla kullanabilmek ve yükü kompanse edebilmek adına cihaz toplam kapasitesi %110 oranında kullanılabilmektedir.

ProLine Serisi malzeme test cihazlarını 100 KN kapasiteye kadar ve 1050 mm ila 1450 mm aralığında test alanı yüksekliğine sahip modellerde bulmak mümkündür.

ProLine, tüm standart masaüstü ve dizüstü bilgisayarlar ile kullanılabilir, cihaz kullanımı için farklı ve özel bir ek karta ihtiyacınız olmayacaktır.

Hassas Travers Hareketi  

ProLine Serisi malzeme test cihazlarının hareketli traversi iki sütun arasında hassas hareket etme özelliğine sahiptir ve bu sayede numuneye hassas bir kuvvet uygulanabilmektedir. Bu durum eğme testleri, basma testleri, bitmiş ürünlerdeki hassas testlerde avantaj teşkil etmektedir.

Güçlü Performansa Sahip Sürücü Sistemleri  

En düşük (minimum) hızlarda dahi yüksek düzeyde hız kontrolü sağlanabilmektedir. Cihaz Sürücüsü ayrıca yüksek düzeyde travers hareket çözünürlüğü de sunmaktadır. Bu özellikle bitmiş ürün testlerinde çok önemli olan test yolu hassasiyeti konusunda ve yüksek rijitlik değeri olan ürünlerin testleri ile kısa test stroğu gerektiren testlerde büyük avantaj sağlamaktadır.

Yenilikçi testControl II Elektroniği  

ProLine serisi tüm Malzeme Test Cihazları, yüksek performanslı test-Control II Elektroniği ile donatılmaktadır. Yüksek teknoloji AC-Sürücü teknolojisi ve malzeme test cihazının çevrimiçi-düzeltme özelliği sayesinde; yol ölçümünde ve pozisyonlamada yüksek doğruluk düzeyi sağlamaktadır.

Zaman Tasarruflu Geri Dönüş Hızı  

Geri dönüş hızının yüksek seviyede olması, uygulama zamanından tasarruf sağlamakta ve test uyulama hızını artırmaktadır.

Kolay Uygulama Değişimi  

Uyumlu Tak-Çıkar sistemi sayesinde çeneler ve test aparatları her zaman kolaylıkla değiştirilebilmekte ve aynı test cihazı ile birbirinden çok farklı testler yapılabilmektedir. Akıllı Test Alanı Konsepti sayesinde kolay ve güvenilir uygulama değişimi sağlanmaktadır.

Zwick Dinamik yorulma test cihazı  

Dinamik Testler için HB Serisi Servo-Hidrolik Malzeme Test Cihazlarında test aktüvatörü (tahrik sistemi) üst traverse monte edilmektedir. Bu sayede çok yönlü kullanım ve adaptasyon sağlanmaktadır. Özellikle opsiyonel T-yataklı plakalar cihaza monte edilerek; standart yorulma dayanımı testlerinin yanı sıra eğme ya da komponent (bitmiş parça) testleri de gerçekleştirilebilmektedir.

Dinamik Testler için HB Serisi Servo-Hidrolik Malzeme Test Cihazları, 50 ila 2500 kuvvet kapasitesi aralığında farklı gövde boyutlarında üretilmektedir.

Standart test tahrik sistemi strokları 100, 250 ya da 400 mm uzunluğundadır.

Dinamik test cihazları, 210 ya da 280 bar sistem basıncında kullanılabilmektedir.

Cihaz gövdesi yüksek rijitlikte üretilmekte ve bu sayede doğal iç rezonans sağlanmaktadır. Numune üzerinde istenmeyen-olası eğme gerilmelerinin oluşmasını engellemek adına; cihaz gövdeleri özenle tasarlanmıştır.

Yük hücresi, isteğe bağlı olarak piston koluna ya da alt traverse monte edilebilmektedir.

Üst travers ayarlanabilme özelliğine sahiptir. Bu noktada hidrolik travers tutucusu ve kaldırma silindiri opsiyonlarının edinilmesini kesinlikle tavsiye ederiz.

Dinamik testler için geliştirilen test sistemleri müşteriye özel test gerekliliklerine kolaylıkla adapte edilebilmektedir (Örneğin; çeneler, test ekipmanları, ekstensometreler ya da test yazılımı gibi.)

HB-T Modeli; entegre ek torsiyon motoru ile kombine çekme, basma ve torsiyon test uygulamaları için geliştirilmiştir (Örneğin; Maksimum Test Kuvveti 250 kN, Tahrik Sistemi Stroğu 100 mm, Tork Momenti 1000 Nm, Açı 100° ve diğer değerler talepler doğrultusunda ayarlanabilmektedir.)

ÇEKME TEST CİHAZI VE ÇEKME DENEYİ  

Her sektörde olduğu gibi makine sanayi sektöründe de işin ticari boyutunun cazibesi ile sektöre giren kar güdümlü kişi/kurumlar mevcuttur. İhtiyaç sahibi veya kurumların cihaz almadan önce cihazı aldıkları yerin cihazın üretiminden teknik kullanım kabiliyetine kadar ne kadar donanımlı olduklarına bakmalıdırlar. Sektörde sadece ticari tarafı ile ilgilenip yatırım yapan kurum ve bireylerin satış sonrasında işin eğitimini, teknik servisini, pratiğini ve geniş yönlü üretim ve de kullanım kabiliyetine sahip olan firmalar kadar satış sonrasında destek sağlamaları mümkün olmaz. Bu nedenle ilk alımlarda kar görülen düşük fiyatlarla ürün almak uzun vadede ciddi bir problem olarak insanların karşısına çıkmaktadır.

Bu makalemizde özellikle çekme test cihazları bağlamında çekme deneyi ile ilgili biraz bilgi paylaşmamızın da faydalı olacağını düşünüyoruz.

Çekme deneyi nedir, nasıl yapılır? Çekme deneyi malzemelerin mekanik özelliklerini belirlemek amacıyla kullanılan en yaygın test yöntemlerinden biri olarak öne çıkmaktadır. Çekme deneyinde bir malzemenin statik ve yavaş uygulanan bir yüke karşı dayanımı ölçülür. Uygun bir çekme test örneği (Şekil (1)) üniversal test makinesine yerleştirilir ve örneğe kuvvet (yük) uygulanır. Çekme deneyinde malzemedeki uzama miktarı ekstensometre, uygulanan kuvvet (yük) ise yük hücresi kullanılarak ölçülür ve bu ölçülen uzama ve yük değerleri kullanılarak gerilim - gerinim eğrisi (Şekil (2)) elde edilir. Çekme deneyi ile malzemelerin sünekliği, mukavemeti, ve rijitliği belirlenebilir.

Çekme Test Cihazı ve Çekme Test Cihazı Deneyi  

Üniversal test cihazında çekme deneyi dışında, basma ve eğme testlerini de yapmak mümkündür. Çekme testi, bir numunenin kopana dek tek eksende çekme kuvvetlerine maruz bırakıldığı temel bir malzeme bilimi testidir. Testten elde edilen sonuçlar herhangi bir uygulama için malzeme seçimi, kalite kontrol ve malzemenin diğer kuvvetler altında nasıl davranacağını tahmin etmek için kullanılır. Bu test yoluyla direkt elde edilen bilgiler; maksimum çekme gerilmesi, maksimum uzama ve alandaki azalmadır. Bu verilerden de malzemenin Young katsayısı, Poisson oranı, akma mukavemeti ve pekleşme gibi karakteristikleri elde edilebilir.

Yöntem  

Test edilecek numune makineye konulur ve kopana dek çekme kuvveti uygulanır. Kuvvetin uygulanma süresi boyunca standart kesitteki uzama miktarı uygulanan kuvvete karşılıklı şekilde kaydedilir. Uzama miktarındaki veriler aşağıdaki denklem kullanarak mühendislik deformasyonunu (ε) belirlemede kullanılır:

Çekme deneyi yöntemi  

ΔL boydaki uzama, Lo başlangıç uzunluğu ve L de son uzunluktur. Aşağıdaki denklemle de kuvvet verileri kullanılarak mühendislik gerilmesi, σ hesaplanır:

Çekme test cihazı deneyi  

F kuvveti, A da standart kesit alanını göstermekle birlikte, makine, kuvvet arttıkça bu hesaplamaları yapar ve bu verilerden bir gerilme-deformasyon eğrisi çıkarır.

Aşınma Test Cihazı  

Aşınma Test Cihazı ISO 4649 Standardını karşılamaktadır ve kauçuk - elastomer malzemelerin sürtünmeye karşı dayanıklılıklarının tespit edilmesi için kullanılmaktadır. Bu standart dahilindeki aşınma testleri, kullanım esnasında aşınmaya müsait malzemelerde yapılmaktadır. Bu test uygulamaları, özel sonuçların eşitliğinin kontrolü için karşılaştırmalı ölçümler yapılmasına olanak sağlamaktadır. Ölçüm değerleri, kauçuk ve elastomerlerin kullanım esnasındaki aşınma davranışları için önemli parametrelerdir. Zwick Aşınma Test Cihazı, sabit ve döner numunelerin testleri için kullanılmaktadır. Yumuşak numuneler için yarı aşınma yolu ayarlama opsiyonu vardır. Kapağının kaldırılması ya da aşınma yolunun tamamlanması halinde otomatik olarak kapanmaktadır. Termo şalter, aşırı yüklemeye karşı korumaktadır. Tolerans sınırlarının ayarlanması için numune tutucular ve numune ayarlayıcılar kullanılmaktadır. Değiştirilebilir ağırlıklar aracılığıyla 2,5 N ile 10 N arası baskı kuvveti uygulanabilmektedir.

Yoğunluk ölçüm cihazı  

Yoğunluk ölçüm cihazları sıvıların ve katı maddelerin yoğunluğunu yüzdürme yöntemi ile belirler. Aslında yoğunluk Yoğunluk ölçüm cihazları - Genel Bakış ölçüm cihazları kesin doğruluğa sahip elektriksel teraziler olarak görülebilirler. Plastik, kauçuk sıvılar, sinterli metaller, seramik, cam ve diğer A-metallerin yoğunluk ölçümleri için uygundurlar. Bu yoğunluk belirleme tarzı yüksek doğruluk oranı ve hızlı ölçüm sonucu imkanı ile öne çıkmaktadır. Yoğunluk ölçümü yüzdürme yönteminde kullanılan camdan bir bob ile yapılmaktadır. Katı maddelerde ise yoğunluk tespiti kitle probun ağırlık ve hacminin ölçülmesi ile gerçekleşmektedir. Bu esnada yoğunluk ölçüm cihazları mevcut olan terazi ile nesnenin ağırlığı belirlenirken probun yüzme seviyesinden yola çıkarak hacim ölçüm gerçekleşmektedir ki bunun için kullanılan sıvının hacmi bilinmelidir. Sıvaların hacminin sıcaklığa bağlı olması sebebiyle yoğunluk ölçüm cihazları ölçüm sonuçlarının manüel veya otomatik bir sıcaklık kompenzasyonuna sahiptir. Yüzdürme kuvveti uzaklaştırılan sıvının ağırlığına eşittir.

Profil Projektör  

Küçük ve orta boyutlu parçalarının X ve Y eksenlerinde ölçümüne uygun, dik, hassas ve 360º döner ekranlı ölçüm tezgâhıdır. Özel ayna sitemi ile tabladaki parça ekranda aynı yönde görünür. Görüntüyü ters görmezsiniz.

Ekran Çapı: Ø312mm
Tabla hareketi: 150(X)x150(Y)mm (X ve Y eksenlerinde hassas veya hızlı ilerleme)
Tabla Boyutu: 340mm×152mm
Cam Tablo Boyutu: 196mm×96mm
Yüksek Ölçüm Çözünürlük(X veY): 0.0005mm =0,5µm
Hassasiyet:±(4+L/25)µm
Tekrarlanabilirlik: 0.003mm
Açı çözünürlüğü: 0.01º veya
Max parça ağırlığı: 5kg
Objektif: Standart 10X (Yarı ve tam yansıtma aynası ile).
10 geometrik element için geçici hafıza ve 100 kalıcı hafıza mevcuttur.
Opsiyonel 20X, 50X ve 100X objektifler takılabilir.
Büyütme hassasiyeti: 0.08% kontur, 0.12% yüzey.


Dijital işlemcinin Özellikleri:  

Dijital X, Y koordinatları ve açı göstergeleri, ayrıca kullanıcı yönlendirme ekranı. 1/2 değer hesaplama.
Sıfırlama ve 90º, 270º ve 360º açı çevrimi, mm/inch çevrimi. Temel(nokta, doğru, daire, mesafe açı, vida dişi vb...) ve özel geometrik elementler ölçülebilir.
Nokta, doğru, daire, mesafe ve açı önseçim ile girilebilir. Ölçülen değerler karşılaştırma amaçlı kaydedilip geri çağrılabilir. Fonksiyonu ile orijin noktası kaydırılabilir.
Sık tekrarlanan ölçümler ve seri ölçümler için her biri 100 komutluk 10 farklı ölçüm programı cihaza öğretilebilir. ABS/INC ve Polarity/Cartesien koordinat çevrim fonksiyonları.3 eksen ön seçilebilir.
Linear Skalalar için geliştirilmiş hata kompanzayon sistemi ile donatılmıştır. Measure Easy kolay ölçüm fonksiyonu. RS-232 çıkışı. Sayma yönü ve printer için parametre ayarlama. İstenilen değerleri print edebilme. Çözünürlük seçebilme. Elektrik kesilmelerine karşı otomatik kayıt fonksiyonu. Opsiyonel optik okuyucu ile kullanılabilme.

Malzeme ve Ürün Geliştirme Fotoğrafları



                    




 ilk Sayfa ▼







Ana Sayfa Hakkımızda Medya İletişim
Web Designed by Yazılım Çözümleri